Strategiske samarbeidspartnere

Hurra! Dette har jeg gledet meg til å skrive om! Og så er jeg slik laget at jeg trenger inspirasjon for å få noe gjort. Og den inspirasjonen kom til meg tidligere i uka i form av en video fra Kristin og Bård Landsem i Finn Ditt Gründergeni. Bård snakket om strategiske samarbeidspartnere på en slik måte at jeg bare måtte hive meg på tastaturet ved første anledning.Fru Langøien

Poul Dissing sier det slik:

«Fuglene flyver i flok, når de er mange nok»

Jeg synes det er fint sagt, men det mangler noe her! Er det helt tilfeldig at fuglene samler seg i en flokk, eller er det en mening bak? Er det en fordel for den enkelte fugl å fly i flokk, eller gjør de det fordi de bare er sosiale? Mange andre dyr opererer også i flokk. Hester for eksempel. Det at de er flokkdyr er lett å se, for når en skvetter av en lyd, skvetter alle de andre hestene som er i nærheten også. Hvorfor er det slik? Ligger det noe her som dyrene har forstått? (Ja, jeg er akademiker og flisespikker i bunn).

Samarbeid, til nytte for hvem?

Spørsmålet er altså hvorfor noen velger å samarbeide. Tenk deg at du har jobbet lenge med en stor oppgave. Litt etter litt merker du at du begynner å stå fast. Du føler til og med at du er i ferd med å stange hodet i veggen. Det er da du begynner å lete etter noen å diskutere med. Finner du rett person her, kan magiske ting begynne å skje. Du ser plutselig nye løsninger, oppgaven virker ikke lenger uoverkommelig, og du leverer gode resultater takket være din venn (vel, du har jo gjort en innsats selv også, men du forstår hva jeg mener). Neste gang du står fast på en oppgave, hva gjør du da? Og neste gang og neste gang deretter? Du spør en venn, selvsagt. Sjansen er stor for at du til og med spør den personen som hjalp deg med den første oppgaven. Problemet er bare at hvis hjelpen bare går en vei, blir denne vennen til slutt lei. Han føler til og med at du utnytter ham. Hvordan kan dette skje, dere jobbet jo så godt sammen?

Du har selvsagt samme erfaring som meg, og har funnet ut for lenge siden at hvis et samarbeid skal fungere, må begge parter dra nytte av det. Og hvis du ikke gjør noe igjen for vennen din, eller han ikke føler han drar nytte av det, gå det ikke lang tid før vennskapet er temmelig lunkent.

Strategiske samarbeidspartnere

Ekte samarbeid skal være til gjensidig nytte og glede. Det betyr ikke at du får samme tjeneste tilbake fra din samarbeidspartner, men det kan hende at dere utfyller hverandre. Ved ekte samarbeid trenger det slett ikke være slik at du får en tjeneste tilbake i det hele tatt. Og i hvert fall ikke penger, sånn i første omgang. Fordelen din kan være at samarbeidspartneren gir deg positiv omtale. Eller kanskje du selger et produkt som kompletterer det samarbeidspartneren selger. Eller……. her kan du selv fylle inn.

Lar du uvitenhet komme i veien for å få strategiske samarbeidspartnere?

Lærer du opp noen til å bli strategiske samarbeidspartnere?

Strategiske samarbeidspartnere har i tillegg forventninger til hverandre om hva de skal få ut av samarbeidet. Det vil si at om du vurderer å skaffe deg en eller flere strategiske samarbeidspartnere, må du tenke gjennom hva du vil få ut av samarbeidet. Og siden samarbeidspartneren din høyst sannsynlig ikke er tankeleser, må du formidle dine tanker til ham på en slik måte at dere begge vet hvilke forventninger som ligger i bunnen. Samarbeidsavtale, sier du? Kanskje, men ikke nødvendigvis. Det spørs litt på arten av samarbeid. Hvis forventningene innebærer penger, tid, tjenester, etc., tilsier vel erfaringen at en skriftlig avtale er på sin plass. Handler det derimot om goodwill og reklame, kan jeg tenke meg at en avtale bare vil forkludre det hele. Eller hva mener du? Må man alltid ha en form for avtale, eller kan man noen ganger bare stole på gode intensjoner? Å være raus har blitt et begrep med nytt innhold (eller kanskje ikke?) etter at Katrine Aspaas skrev boka «I raushetens tid». Kan vi tenke oss en tid der samarbeid kan baseres på at vi er rause med hverandre?

Neste skritt

Jeg er veldig glad i strategiske samarbeidspartnere. Det håper jeg du også er. Jeg er så glad i dem at jeg har gjort det til min jobb å jakte på dem, slik at vi kan ha gjensidig nytte av våre kunnskaper, ferdigheter og egenskaper.

Vil du vite mer om hva som kreves for å bli min strategiske samarbeidspartner? Legg igjen navn og adresse i den ROSA boksen, så kontakter jeg deg. Du kommer ikke på noen nyhetsliste eller salgsliste ved å gjøre det.

Hvis du vil vite enda mer om meg, kan du besøke meg på Fru Langøien.

Kommenter gjerne hva du mener er viktig med en strategisk samarbeidspartner!

Comments

comments